Beroep uitgelicht: Werfbazen
20/03/2025

Herco en Wim, werfbazen bij De Heer land en water, werken al ruim twee jaar samen. Van het onderhoud van klein materiaal tot het transporteren van een maaiboot, ze zorgen ervoor dat hun collega’s door kunnen blijven werken. “Meestal komt het werk elke dag op je af. Het is elke dag een verrassing.” Terwijl Wim vaker het transport regelt, is Herco veel bezig op de werf zelf. Op deze manier vullen ze elkaar voortdurend aan waar nodig. In dit artikel gaan we dieper in op de werkzaamheden en bespreken we de dagelijkse uitdagingen van de werfbazen.

Achtergrond

Wim, voorheen dertien jaar werkzaam in de wereld van aluminium kozijnen, verteld dat hij daar al gewend was aan constant afwisselend werk. Via een familielid kwam hij bij De Heer land en water terecht. “Toen ik van haar hoorde over deze functie en de bijbehorende werkzaamheden, leek het me wel iets voor mij.”

Herco, aan de andere kant, bracht vijftien jaar door in de beton- en riolering renovatie, waar hij onder andere verantwoordelijk was voor projecten bij Defensie en waterschappen. Zijn reden om bij De Heer land en water te solliciteren was de wens om minder uren te maken. Dankzij de flexibiliteit in zijn werkuren en de mogelijkheid om het werk te combineren met zijn gezinsverplichtingen, heeft hij toch een goede balans gevonden.

Afwisselend en onvoorspelbaar werk

Wat zowel Herco als Wim aanspreekt is dat de meeste taken dagelijks onvoorspelbaar zijn, met nieuwe uitdagingen die continu opduiken. “Je moet zorgen voor het kleine materieel, transport, en soms kleine reparaties. Maar het gaat ook om het klaarzetten van materialen of het terughalen van spullen,” legt Wim uit. “Die vraag krijgen we wel vaker: Wat doe je nou eigenlijk? Maar de afwisseling maakt het juist leuk”, zegt Herco. “Je moet altijd inspelen op wat er gebeurt. Als er dingen kapot gaan, weet je dat vaak pas op het moment zelf.”

De werfbazen spelen in op de veranderende behoeften en zorgen ervoor dat het materieel op tijd beschikbaar is. “We zorgen er bijvoorbeeld voor dat alles klaarstaat voor de projecten. Als dat plotseling wijzigt, dan reageren we snel,” zegt Herco.

Samenwerking

De samenwerking tussen Herco en Wim verloopt soepel, maar ze benadrukken dat het een kwestie is van goed afstemmen. “Het gaat vanzelf, we weten wat we moeten doen,” vertelt Wim. Herco voegt toe: “Ja, ik rijd minder dan Wim, maar het is altijd goed om samen te werken en alles goed af te stemmen. We beginnen de dag vaak met een kop koffie en bespreken wat er moet gebeuren.” Wim vind het prima om tussendoor naar locaties te rijden, zolang hij maar geen halve dagen onderweg is. Daarentegen vind Herco het prettiger om op het terrein te werken. Op deze manier vullen ze elkaar waar nodig aan.

Innovaties en veranderingen in de sector

De werfbazen merken dat nieuwe technologieën steeds meer invloed krijgen op hun werk. Elektrisch gereedschap is bijvoorbeeld een opkomende trend, maar dit brengt ook gevolgen met zich mee. “Er zijn nu veel elektrische voertuigen en gereedschappen, maar we moeten goed weten hoe we daarmee omgaan,” legt Herco uit. “We proberen ze goed te onderhouden en zorgen ervoor dat we de juiste aansluitingen maken, vooral om brandrisico’s te vermijden,” voegt hij toe.

Herco en Wim houden hun kennis bij door zelf op zoek te gaan naar informatie. “Wanneer er nieuwe machines of gereedschappen op de markt komen, worden we gebeld of krijgen we foto’s. We bepalen dan of het iets is wat we kunnen gebruiken.” vertelt Herco. “Als het noodzakelijk is, dan schaffen we het aan, maar alleen als het echt nodig is.”

Werfbaas zijn is een veelzijdige en dynamische uitdaging. Het werk vraagt om flexibiliteit, samenwerking en een proactieve houding, gezien de onvoorziene omstandigheden en technologische innovatie. Dankzij hun vermogen om snel en effectief in te spelen op de dagelijkse uitdagingen zijn Herco en Wim waardevolle krachten binnen De Heer land en water.

KOM JE BIJ ONS WERKEN?

We zijn altijd op zoek naar enthousiast en gedreven personeel.