Cursus plantenkennis winterkenmerken verrijkt vakmanschap
29/01/2024

In de wereld van groenvoorziening is een gedegen plantenkennis belangrijk om effectief en efficiënt te kunnen werken. Hoe herken je nou wat er wel uit moet en wat niet? Janco Schot, grondwerker II bij De Heer Land en Water, onderstreept het belang van deze kennis en heeft met succes de cursus ‘Plantenkennis Winterkenmerken’ bij Kader Academy afgerond.

Aanleiding

Het werk van Janco omvat diverse groenwerkzaamheden, van slootwerk tot het poten van planten, maaien en snoeien. “Ik word vaak naar wisselende projecten gestuurd. Je begint ergens maar er kan altijd wat veranderen. Afgelopen jaar was ik bezig met het schoffelen van vaste plantenvakken. Ik moest bepaalde planten overslaan en andere planten moest ik wel aanpakken. Op de kaart die ik meekreeg was niet goed aangegeven welke plant waar stond. Ik wilde daarom graag de planten beter leren herkennen. Ik vind het fijn dat ik niet steeds op mijn collega’s hoef terug te vallen. Bovendien wil ik blijven leren.”

Specifiek plantenkennis

De basiskennis over planten heeft Janco wel omdat hij uit de kassen komt, maar hij miste nog specifieke kennis over de verschillende soorten. In een poging om zelfstandiger te werken en zijn kennis uit te breiden, besloot Janco om de cursus ‘Plantenkennis winter- en zomerkenmerken’ te volgen. De cursus, gegeven door expert Koos Verkade, omvatte zowel theoretische als praktische elementen. “Daar staat iemand die veel kennis heeft over de planten maar ook van de omstandigheden waarin we werken. De cursus is twee dagen waarbij we een dagdeel theorie hadden en vervolgens gingen we samen naar buiten voor de praktijk. Daardoor pas je gelijk toe wat je geleerd hebt in de les. Tijdens de wandeling langs de bomen en planten in de buurt gaf hij ons ezelbruggetjes mee om kenmerken van de verschillende soorten goed te kunnen onthouden. De Latijnse namen weet ik niet allemaal meer maar voor de rest was het heel leerzaam en goed te volgen.”

Herkennen

Janco benadrukt het belang van het kunnen herkennen van bomen (zelfs zonder bladeren), en het onderscheiden van plantensoorten voor een efficiënte uitvoering van werkzaamheden. Hij haalt er een aantal voorbeelden bij: “Er zijn bijvoorbeeld verschillende wilgen. Een treurwilg heeft vaak takbreuk. Voordat je deze ergens neerzet moet je goed nadenken. Er kan rot in komen en deze boom is niet geschikt om in een zandgrond zetten. Hij houdt van een natte ondergrond. Daarnaast zijn sommige bomen groenblijvend. Die vervangen dan het hele jaar zijn blad. Dat betekent dat de omgeving last kan hebben van vallende bladeren.

We leerden ook de struiken goed te herkennen. Bij hortensia’s heb je bijvoorbeeld twee soorten. Als je scheutgroeiers hebt moet je kijken of de knop op de punt van de stengel zit dan weet je dat hij wil doorgroeien. Die kan je dan kort terugsnoeien want die komt snel terug. Het andere soort moet je voor de helft snoeien en de andere helft het jaar erop, anders heb je een heel jaar lang geen bloemen in je plant. Dat is belangrijk om te weten. Daarom leg ik dat ook uit aan mijn collega’s zodat ze weten waar ze op moeten letten.”

Toekomst

“Ik doe alleen het werk als ik zeker ben van de soorten bomen en planten. Bovendien is het fijn dat ik kan ik meepraten over de werkzaamheden als de toezichthouder langskomt. Als plantenexpert moet je weten waar je mee bezig bent.” Janco is nog lang niet klaar met leren, in mei volgt de plantencursus over de zomerkenmerken. Vanwege de passie voor het vak wil hij graag zijn kennis vergroten en doorgeven aan collega’s.

KOM JE BIJ ONS WERKEN?

We zijn altijd op zoek naar enthousiast en gedreven personeel.