“In de boomtoppen voel ik mij thuis”
26/07/2024

Eran Langeveld, een gedreven en ervaren boomverzorger bij De Heer land en water, heeft zijn passie voor bomen omgezet in een professionele carrière. Als allround boomverzorger heeft hij niet alleen een diepgaande kennis van bomen, maar ook de vaardigheden om ze op de juiste manier te onderhouden en verzorgen. Met zijn recent behaalde ETW-certificaat (European Tree Worker) heeft Eran zijn vaardigheden en kennis naar een hoger niveau getild. "Het is een prestatie waar ik trots op ben," zegt hij. "Het certificaat opent deuren naar meer uitdagende projecten en geeft me het vertrouwen om complexe taken aan te pakken."

Moed en vastberadenheid

Als boomverzorger bij De Heer land en water werkt Eran in diverse omgevingen, variërend van natuurgebieden van Staatsbosbeheer tot bermgebieden voor waterschappen. Zijn werk vereist niet alleen technische vaardigheden, maar ook moed en vastberadenheid, vooral bij het snoeien van hoge bomen. “Van kinds af aan vond ik het klimmen in bomen altijd al leuk om te doen. Je hebt van boven zo’n mooi overzicht” vertelt Eran. “Klimmen doe ik nog steeds, maar nu klim ik hoger en neem ik soms gereedschap mee omhoog. De werkzaamheden pak ik samen met mijn collega’s professioneel aan. Gelukkig heb ik geen hoogtevrees. Je moet niet teveel naar beneden kijken.”

“Voordat we beginnen met het snoeiwerk overleggen we met de opdrachtgever wat eraf moet en waarom. Soms is de boom te groot geworden of staat deze in de weg, bijvoorbeeld als deze over een weg of huis hangt, of als de boom beschadigt is door storm. In sommige gevallen is het beter om de boom in zijn geheel weg te halen, bijvoorbeeld als deze in de weg staat of ziek is. Dan planten we op een andere plek een andere boom zodat de populatie behouden blijft. Elke situatie moet je weer opnieuw beoordelen.”

Snoeiwerk

“Het snoeien van een hoge boom vereist professionele kennis en ervaring, evenals het juiste gereedschap en veiligheidsmaatregelen,” legt Eran uit. “Soms moet ik met een kettingzaag naar de boomtoppen op 30 meter hoogte om een aantal takken weg te zagen. Voor de veiligheid draag ik ook altijd een valbeveiliging. Ik zet dit per tak vast totdat ik boven ben. Bovenin de top van de boom heb je het centrale punt bereikt. Dan daal je vervolgens in etappen weer helemaal naar beneden. Met tactiek en techniek kan je dan steeds kleine stukken van takken wegsnoeien. Als ik uitglij bungel ik tussen twee lijnen tegen de stam aan. Dat is niet zo vaak gebeurt. Als dat gebeurd dan schrik je wel. Dit werk doe je nooit alleen, er is altijd iemand in de buurt. Als je halverwege de klimlijn bent op 10 of 20 meter en niet kan afdalen, dan moet er iemand van beneden naar boven komen om me eruit te halen.”

Beoordelen van bomen

Naast het snoeien van bomen, speelt Eran ook een cruciale rol bij het beoordelen van de gezondheid en veiligheid van bomen. “Het snoeien van bomen is noodzakelijk om verschillende redenen,” zegt hij. “Allereerst draagt regelmatig snoeien bij aan de gezondheid en veiligheid van bomen. Door dode of beschadigde takken te verwijderen, wordt voorkomen dat ze afbreken en schade veroorzaken aan eigendommen of personen. Bovendien stimuleert snoeien de groei van nieuwe takken en bladeren, wat de algemene vitaliteit van de boom bevordert. Daarnaast kan snoeien helpen bij het vormgeven van de boom, het verwijderen van overmatige groei en het voorkomen van verstoring van gebouwen, leidingen of andere structuren in de omgeving.”

Beslissing

Het verwijderen van een boom is een serieuze beslissing die gebaseerd moet zijn op verschillende factoren, legt Eran uit. Hij benadrukt het belang van professioneel advies bij dergelijke beslissingen en de noodzaak om de impact op het milieu en de omgeving in overweging te nemen. “Ik geef soms advies aan opdrachtgevers. Vooral bij monumentale bomen waar graafwerkzaamheden worden uitgevoerd worden we er vaak bij gehaald.”

ETW Certificaat

“Ik ben De Heer land en water erg dankbaar dat ik de kans heb gekregen om het *ETW Certificaat 1 tot 4 te behalen. Tijdens de opleiding leerden we over soorten gronden, de kenmerken van de verschillende bomen, welke soorten bomen geschikt zijn voor bepaalde bestemmingen, takken die schuren of schimmelsoorten, snoei- en zaagtechnieken en omgevingsfactoren die van invloed zijn. We oefenden tijdens de opleiding veel met zagen. Het is vooral de praktijkervaring die telt. Een boom is vaak krom en verschillend van formaat. Geen één boom is hetzelfde. Dat geldt ook voor de verzorging ervan.”

Met zijn certificering en ervaring staat bomenverzorger Eran Langeveld klaar om de uitdagingen van de natuur aan te gaan en een positieve impact te hebben op het landschap en de gemeenschap waarin hij werkt. “Elke boom telt. Met de juiste verzorging van bomen kunnen ook toekomstige generaties nog lang blijven genieten van de mooie natuur”.

//

*ETW Certificaat

Het ETW certificaat wordt uitgegeven door de European Arboricultural Council (EAC). Op basis van de Europese standaard heeft de boomverzorgende sector samen met IPC Groene Ruimte een Nederlandse examenstandaard uitgewerkt. Op basis van deze standaard organiseert IPC Groene Ruimte tweemaal per jaar het ETW-examen. Het ETW certificaat is geldig in heel Europa.

KOM JE BIJ ONS WERKEN?

We zijn altijd op zoek naar enthousiast en gedreven personeel.