Onderhoud watergangen in Den Haag
27/02/2025

Cock Slappendel, uitvoerder bij De Heer land en water, is sinds 2023 verantwoordelijk voor het onderhoud van alle watergangen in de gemeente Den Haag. Dit onderhoud voeren ze jaarlijks uit in meerdere fasen en heeft als doel het behouden en verbeteren van het watersysteem in de stad. In dit artikel vertelt Cock over de werkzaamheden en wat hier allemaal bij komt kijken.

Uitvoering van het werk

Het waterwerk wordt uitgevoerd in drie fases. De eerste twee fasen zijn gericht op het schoonhouden en de doorstroming van de watergangen, hierbij worden de kanten met rust gelaten in verband met de broedende vogels en overige dieren. In de grote najaarsronde, die loopt van augustus tot 1 november worden alle watergangen in zijn geheel nagelopen. Voor 1 november moeten alle watergangen gereed zijn.

Toen we vorig jaar gestart zijn begonnen we eerst met een maaiboot en een mobiele kraan. “Onze werknemers kijken dan wat ze allemaal kunnen uitvoeren en leggen dit in ArcGIS vast. De locaties waar ze niet bij kunnen met de boot of mobiele kraan wordt later met de hand of minikraan nagelopen.” legt Cock uit. “Deze vastlegging zorgt ervoor dat bij de volgende rondes duidelijk is wie waar wat moet doen en dat je niet iedere keer het wiel opnieuw moet uitvinden. Dat maakt het allemaal een stuk makkelijker om te plannen en efficiënter te werken. In Den Haag komen ondiepe watergangen behoorlijk veel voor. In dat geval werken we met minikranen en op sommige plekken zelfs met de hand of amfibieboot.” Alle ondiepe watergangen worden bij de gemeente gemeld, die dit weer meenemen in hun baggerplanning.

Cock schouwt de watergangen op het aanwezige drijfvuil, dit doet hij op de fiets. Zo kan hij makkelijk en snel bij de locaties komen. Ook regelt hij het zomer- en winterpeil in de sloten op diverse locaties. Omdat er bij sportvelden in de zomer wordt gesproeid wordt het peil daar 15 cm hoger gezet zodat de sloten niet droog komen te staan. Na het seizoen zet hij het waterpeil weer omlaag, anders blijven de voetbalvelden te nat doordat ze niet goed kunnen uitzakken.

Diversiteit aan werkzaamheden

Naast het maaien en schonen van de watergangen voeren we ook diverse andere werkzaamheden uit. Elk voorjaar, rond februari, worden de flora- en fauna-uittreedplaatsen gecontroleerd, zoals de eendentrappetjes en rustplankjes. Deze 140 punten staan gemarkeerd op de kaart in ArcGis. Na de controle leggen we vast of ze nog aanwezig en bruikbaar zijn. De opdrachtgever bepaald of deze vervangen worden. Vorig jaar zijn er 50 nieuwe trappen geplaatst.

Rond deze tijd wordt ook het onderhoud van de vlonders bij op- en afstapplekken van kano’s en rondvaartboten uitgevoerd. Alle vlonders worden schoongemaakt met een hogedrukreiniger, zodat ze weer klaar en veilig zijn voor gebruik zodra het vaarseizoen begint.

Ook spuiten wij op aanvraag van de gemeente duikers door, deze zitten verstopt of lopen slecht door waardoor de waterstand te hoog komt te staan.

Daarnaast bergen we recreatievaartuigen die gezonken zijn en slaan deze op.

Natuurvriendelijke oevers en duurzaamheidsmaatregelen

In perceel 2 zijn wij ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de oevers. In de gemeente Den Haag zijn veel oevers natuurvriendelijk. Op deze locaties in perceel 2 combineren we het schoonhouden van de sloten met het maaien van het riet en gras zodat dit zo min mogelijk overlast veroorzaakt voor mens en dier. Het mooie is dat je dit dan in één werkgang kan uitvoeren.

Een belangrijk aandachtspunt is de duurzaamheid van de werkzaamheden. Vanaf dit jaar werken we gedeeltelijk emissieloos door middel van het gebruik van elektrische kranen en maaiboten. Daarnaast passen we duurzame brandstoffen toe sinds de start van het contract. Er is ook ruimte voor innovativiteit, zo vaart er sinds 2025 een elektrische aquadrone in de Hofvijver.

Uitdagingen en calamiteiten

Voordat we starten met de werkzaamheden in een watergang controleren we of de temperatuur en het zuurstofniveau van het water op het vereiste niveau zit. In september kunnen de temperaturen nog best hoog zijn. Cock verteld: “Elke dag is weer anders. Indien de waarden niet in orde zijn, stellen we het werk uit of voeren we het werk in fases uit. Dan maken we de sloot bijvoorbeeld in delen schoon.” Op deze manier wordt er voor gezorgd dat de vissen in het water niet in gevaar worden gebracht.

Calamiteiten zoals het opruimen van scheepswrakken of het bergen van gezonken woonboten worden via een calamiteitenservice aan Harm, de projectleider, doorgegeven. “In dergelijke gevallen is het de verantwoordelijkheid van ons team om snel te reageren en de juiste actie te ondernemen. Wij zorgen ervoor dat de situatie direct wordt aangepakt.” zegt Cock. Er komen ook regelmatig meldingen binnen van gedumpte spullen zoals bankstellen, scooters of wasmachines. Maar ook voor het opruimen van dode vissen komen we in actie.

Goede communicatie

Het onderhoud van de watergangen in Den Haag is een project dat vraagt om zorgvuldige planning, samenwerking en respect voor de natuur. Door gebruik te maken van moderne technologie en duurzame werkmethoden, streeft De Heer land en water naar een effectieve en milieuvriendelijke uitvoering van het project. “Goede communicatie en samenwerking zijn de sleutel tot het succesvol uitvoeren van deze taak, die niet alleen bijdraagt aan het behoud van het watersysteem, maar ook aan het welzijn van de stad en haar bewoners.” geeft Cock tot slot aan.

KOM JE BIJ ONS WERKEN?

We zijn altijd op zoek naar enthousiast en gedreven personeel.