Project ‘De Wildernis’ stimuleert natuur en ecologie
19/01/2024

In de periode van oktober 2023 tot begin 2024 is De Heer land en water, in opdracht van het hoogheemraadschap van Rijnland, bezig met het plaatsen van golfbrekers en drijfbalkconstructies in het gebied ‘De Wildernis’ in Leimuiden. Dit project wordt uitgevoerd vanuit de Europese kaderrichtlijn Water, gericht op de verbetering van de waterkwaliteit. De unieke natuur van de Wildernis, de drijvende rietzudden worden beschermd en daarnaast heeft het een positieve impact op de ontwikkeling van de natuur. Bart Hulsbos en Edwin Vendeville lichten de werkzaamheden toe.

Afkalving voorkomen

Bart Hulsbos, ontwerper van de golfbescherming voor het hoogheemraadschap van Rijnland, legt uit: “Door de scheepvaart die er dagelijks passeert, dreigen de rietzudden (eilanden met riet) af te kalven. Om dit tegen te gaan, besloot het hoogheemraadschap om golfbrekers te laten plaatsen.”

Werkzaamheden

Edwin Vendeville, Hoofd bedrijfsbureau bij De Heer land en water deelt zijn inzichten over het project: “De schotten breken de golven, terwijl de palen zorgen voor stabiliteit. Daarnaast installeren we er nog een drijfbalkconstructie voor. Dat vormt een beschermende barrière tegen naderende schepen en de reflectoren zorgen ervoor dat deze van ver af goed te zien zijn. We pakken in totaal ruim 1.100 m1 oever aan. Het grootste deel van de opgezette constructie bevindt zich onder water, waardoor je uiteindelijk weinig terug ziet van het eindresultaat. Circa 2.500 houten palen van 8 tot 11 meter lang en 600 schotten van 2 tot 2,6 meter hoog worden in de constructie verwerkt.

Duurzame en innovatieve aanpak

Een opmerkelijk aspect van het project is de duurzame en innovatieve aanpak, zoals Vendeville benadrukt: “We hebben een ponton met grote kraan samengesteld voor het plaatsen van de palen en schotten. Daarnaast zetten we een tweede ponton met een kleinere kraan in om de afmontage te doen. De werkzaamheden worden op een duurzame manier uitgevoerd; zo maken we gebruik van HVO brandstof en gebruiken we onze eigen elektrische vrachtwagens voor aan- en afvoer van materiaal. Verder zoeken we altijd naar innovatieve oplossingen om de werkzaamheden efficiënter te kunnen uitvoeren. Zo hebben we een eigen onderwaterboor ontwikkeld om de gaten in de palen te boren en de schotten onder water te bevestigen. Het gemak en de duurzaamheid van onze aanpak betalen zichzelf terug.”

Afstemming met rieteigenaren

Dit project vereist niet alleen nauw overleg met opdrachtgever, maar ook nauwe afstemming met de eigenaren van de rietzudden, geeft Vendeville aan. “De rietzudden moeten bereikbaar blijven voor de eigenaren. We hebben daarom op verschillende plekken openingen gemaakt, zodat ze vanaf het water met het maaimaterieel de rietzudden kunnen betreden.”

Bevorderen van flora en fauna

Volgens Paul Hollander, projectmanager bij hoogheemraadschap van Rijnland, draagt de nieuwe constructie bij aan het bevorderen van de natuur en ecologie in het gebied: “Door de golfslag te verminderen, is er meer ruimte voor de ontwikkeling van oeverplanten, en vinden dieren zoals meervallen en watervogels een schuilplek aan de rand van het water. Al met al hebben de golfbrekers en drijfbalken een positief effect op de flora en fauna in het gebied.”

Het project “Golfbreker De Wildernis Leimuiden” is niet alleen een mooi waterbouwproject, maar draagt ook bij aan de versterking van het lokale ecosysteem. De heren van De Heer land en water en het hoogheemraadschap van Rijnland zijn trots op het project en de positieve impact die het heeft op het milieu.

KOM JE BIJ ONS WERKEN?

We zijn altijd op zoek naar enthousiast en gedreven personeel.