Feestelijke aftrap
Op 4 oktober verzamelden vertegenwoordigers van het Hoogheemraadschap van Delfland, De Heer Land en Water, Baars Aannemerij, Growepa, Van der Lee in Bruchem en Verboon Maasland zich in het Gemeenlandshuis in Delft voor de feestelijke lancering van deze samenwerking. Deze cruciale samenwerking werd eind september bezegeld door middel van een achtjarige raamovereenkomst voor de uitvoering van duurzame baggerwerkzaamheden. Duurzaamheid en circulariteit staan hierbij centraal.
Samenwerking
Jaarlijks geeft het Hoogheemraadschap Delfland opdracht om ongeveer honderd kilometer aan sloten en vaarten te baggeren. In totaal gaat het om zo’n 100.000 kubieke meter bagger per jaar, vergelijkbaar met veertig olympische zwembaden vol bagger. Het waterschap legt strenge duurzaamheidseisen op aan de vijf aannemers. Zo wordt er niet alleen gekeken wordt naar het behalen van het onderhoudsdoel, namelijk het op de juiste diepte brengen van de waterwegen, maar ook naar andere aspecten zoals ecologie, circulariteit, hergebruik van bagger en het minimaliseren van de uitstoot.
De vijf aannemers die uit het tendertraject zijn geselecteerd, zullen de komende jaren intensief gaan samenwerken om deze opdracht te vervullen. De Heer benadrukt het belang van samenwerking: “Elke aannemer brengt zijn eigen specialisme mee, variërend van stedelijk baggeren tot de uitvoering van baggerwerkzaamheden in landelijke gebieden. Het is cruciaal om gebruik te maken van elkaars kennis en ervaring om tot de beste oplossingen te komen. Zo vullen we elkaar aan en staan we sterker.”
Verduurzaming
De komende acht jaar staan in het teken van verduurzaming. De aannemers onderzoeken onder andere hydraulisch baggeren als methode om baggertransport en daarmee CO2-uitstoot te minimaliseren. Ad de Heer voegt hieraan toe: “Gezamenlijk zoeken we continu naar nieuwe innovatieve methoden om de emissie tijdens het baggeren te minimaliseren. Daarnaast investeren we momenteel fors in verduurzaming van ons materieel. Zo heeft De Heer land en water recent twee elektrische vrachtwagens en een elektrische schuifboot toegevoegd aan het materieelpark.”
Circulariteit
Circulariteit staat eveneens hoog op de agenda, waarbij de aannemers gezamenlijk kijken naar mogelijkheden om bagger op een zinvolle wijze toe te passen. “We proberen de bagger zoveel mogelijk lokaal in te zetten, bijvoorbeeld voor het uitvoeren van perceelverbetering en hergebruik in dijklichamen en geluidswallen. Zo geeft De Heer aan.
De Heer land en water kijkt uit naar een vruchtbare samenwerking met de andere betrokken partijen en verwacht de komende acht jaar, samen met de andere aannemers, partners in de keten en de gemeenschap, aanzienlijke vooruitgang te boeken op het gebied van duurzame baggerwerkzaamheden.