“Mijn werk als calculator/werkvoorbereider is afwisselend en uitdagend.”
17/11/2023

In de wereld van groen en baggerwerk is Peter Meulman werkzaam als calculator/werkvoorbereider voor het bedrijfsbureau van De Heer land en water. Hij zorgt er kort gezegd voor dat ze werken aannemen en dat deze goed worden voorbereid. Dus dat er voldoende werk is waardoor iedereen buiten lekker aan de slag kan. Maar daar komt natuurlijk wel wat bij kijken. Ieder werk is anders opgesteld. Van baggeren tot groenwerk. “Vanaf de beginfase ben ik als calculator betrokken bij verschillende projecten en bij de werkvoorbereiding gaan de werken lopen en krijgen ze vorm.“

Calculeren

De Heer land en water voert voor het grootste deel van zijn werk uit voor overheden, die verplicht zijn om werk aan te besteden. Het management team beoordeeld of een project interessant is en wij hier op willen inschrijven.

Uiteindelijk krijgt één van de calculators de opdracht om een calculatie te maken. Peter vertelt: “Op basis van het bestek van de opdrachtgever kijk ik naar hoe wij dit werk willen gaan uitvoeren. Welke inzet hoort daar bij en wat zijn de kosten hiervan.”

“Om de opgedane ervaringen in het bedrijf mee te nemen en om een praktische kijk op het werk te houden overleggen we regelmatig met de uitvoerders. Daarnaast inspecteren we de situatie ter plaatse en benaderen we leveranciers voor aanvullende prijzen. Alle zaken worden vervolgens afgeprijsd, en zo bouwen we gestructureerd naar een inschrijfsom”.

Het moment van bekendmaking van de uitslag van de aanbesteding is op het bedrijfsbureau een spannend moment. “Bieden wij de beste prijs of de beste prijs-kwaliteit verhouding dan gaat het werk door naar de voorbereiding.“

Werkvoorbereiding

Na winst bij een aanbesteding duurt het meestal nog wel een aantal weken voor de formele opdracht binnen is. In de tussentijd worden de projectleider en uitvoerder bij het werk betrokken. Ook de afdelingen planning en projectadministratie worden op de hoogte gebracht van het nieuwe werk.

In deze fase zorgt de werkvoorbereider ervoor dat de benodigde plannen en documenten worden gemaakt. Verder maakt hij de planning en ondersteund hij de projectleider en de uitvoerder waar mogelijk. “Een goede werkvoorbereiding is belangrijk zodat de mensen die buiten het werk staan te doen niet stil komen te staan.” Zo geeft hij aan.

Combinatie-functie

Met trots kijkt Peter Meulman terug op zijn bijna driejarige loopbaan bij De Heer land en water, waar hij alle kansen heeft gekregen om zich te ontwikkelen. “Ik heb intussen al veel geleerd over de verschillende contractvormen en over zaken die een rol spelen bij de uitvoering. Die kennis en ervaringen neem ik mee bij toekomstige projecten.”

Verder geeft hij aan dat zijn gecombineerde functie van calculator en werkvoorbereider het werk afwisselend en bijzonder interessant maakt. “Als calculator kijk je naar wat er mogelijk is en wat het zou moeten kosten, als werkvoorbereider zorg je dat de plannen buiten uitvoerbaar zijn. Ze sluiten dus naadloos op elkaar aan.” Peter concludeert vol trots: “Als ik de vele projecten in uitvoering zie, ben ik blij dat ik hieraan heb kunnen bijdragen. We zorgen voor een prettige en veilige leefomgeving voor mens en natuur, zowel nu als in de toekomst.”

KOM JE BIJ ONS WERKEN?

We zijn altijd op zoek naar enthousiast en gedreven personeel.