De Heer Land en Water vervangt beschoeiing in Amersfoort
11/04/2024

In opdracht van Vallei en Veluwe vervangt De Heer land en water beschoeiing in de binnenstad van Amersfoort. De werkzaamheden, die plaatsvinden over een lengte van 2,5 kilometer, omvatten tevens de creatie van natuurvriendelijke oevers op geselecteerde locaties. Deze beschoeiingsvervanging heeft als voornaamste doel het voorkomen van erosie van slootoevers en het tegengaan van instortingen, waardoor schade aan omliggende tuinen wordt voorkomen. De uitvoering, gepland van november tot april 2024, betrekt drie ploegen met een kraan die veelal vanaf het water opereren. Jan Smit, uitvoerder van het project, verwacht dat de resultaten uiteindelijk positief zullen worden ontvangen door de bewoners: "We werken een meter van de kant, van tuin naar tuin. Elke tuin is weer anders ingericht. Het is de kunst om tijdens de werkzaamheden de bestaande tuinen zoveel mogelijk in tact te houden en bewoners tevreden te houden."

Voordelen

Het vervangen van beschoeiing brengt verschillende voordelen met zich mee, waaronder erosiebestrijding, stabiliteit van de oever en een verbeterde veiligheid en bescherming van de aangrenzende tuinen aan de watergangen. Daarnaast bieden de natuurvriendelijke oevers een beschermde leefomgeving voor veel dieren, wat de biodiversiteit in het gebied vergroot. Bovendien wordt door het onderhoud aan watergangen een mooie omgeving gecreëerd.

Werkzaamheden

Jan Smit licht de werkzaamheden toe. “Het project startte met een grondige inspectie en overleg met bewoners om de praktische haalbaarheid te waarborgen. Voorafgaand aan de werkzaamheden werden oude beschoeiingen verwijderd, waarna stevige palen van circa 3,5 meter werden geplaatst en kunststof schotten ertussen werden bevestigd. We werken zo veel mogelijk vanaf het water. Al het materiaal wordt via een ponton op locatie gebracht en afgevoerd. We maken meters van tuin naar tuin en houden voortdurend contact met bewoners om hun tevredenheid te waarborgen,” aldus Jan Smit.

4 Jaar Raambestek

De vervanging van de beschoeiing in Amersfoort maakt deel uit van een vierjarig raambestek, waarbij De Heer land en water ook betrokken was bij soortgelijke projecten in Harderwijk en Bunschoten. De werkzaamheden in Amersfoort worden deze week afgerond.

KOM JE BIJ ONS WERKEN?

We zijn altijd op zoek naar enthousiast en gedreven personeel.