“Ik ben liever met mijn handen bezig”
29/02/2024

Al op jonge leeftijd wist Daan van der Wijngaard dat hij liever met zijn handen werkte dan met zijn neus in de boeken zat. Zijn passie voor techniek bracht hem op het pad van de BBL-opleiding ‘Monteur Mobiele werktuigen’ bij het Hoornbeeck College in Amersfoort. Hij heeft eerst in 3 jaar tijd niveau 3 gehaald en aansluitend in 2 jaar de opleiding op niveau 4 afgerond. Waarbij hij telkens één dag per week naar school ging en voor de rest van de week aan de slag kon met werkzaamheden in de werkplaats van De Heer land en water. Dat gaf hem de kans om zijn talent te benutten. "Ik ben het gauw zat," lacht Daan, "Ik ben liever bezig met mijn handen om technische dingen te repareren. Hier is het elke dag anders. Je weet van tevoren niet wat op je afkomt. Je kan bij De Heer land en water van alles leren. We krijgen niet altijd alle informatie van de dealer door. Je moet veel zelf uitzoeken. Dat is leuk." Daan van der Wijngaard, nu al bijna 6 jaar werkzaam als Monteur op de werkplaats van De Heer land en water, deelt zijn ervaringen met enthousiasme.

Uitgebreid machinepark

Voor zijn BBL-opleiding monteur Mobiele werktuigen zocht Daan naar een erkend leerbedrijf met veel nieuwe machines. Zo kwam hij terecht bij De Heer land en water, waar een enorme uitdaging op hem wachtte. “Bij De Heer land en water hebben we een groot en uitgebreid machinepark, van shovels en maaiers tot trekkers, kiepers en boten,” vertelt hij. “Het materieel is heel divers. Ik kom hier van alles tegen. De boten en de kranen vind ik het leukst om aan te sleutelen, dat is dan ook mijn specialisatie geworden. We doen hier van alles, van onderhoudsbeurten tot reparaties. Ook lassen we veel hulpmiddelen zelf in elkaar, bijvoorbeeld een extra steun wat het werk makkelijker maakt. Meestal ben ik op de werkplaats te vinden, maar af en toe mag ik op pad met de service bus. De werkzaamheden hier zijn afwisselend.”

Van theorie naar praktijk

Door zijn opleidingen kreeg Daan steeds meer verantwoordelijkheid. Hij kan nu veel meer problemen zelfstandig oplossen. “Het is leuk om te ervaren dat ik direct in praktijk kan brengen wat ik op school leerde. Zo ben ik op school bezig geweest met de systemen in machines en zie ik dat gelijk weer terug bij het materieel van De Heer land en water. Bij De Heer land en water kan ik me blijven ontwikkelen. Soms worden er cursussen gegeven door dealers.”

Goede sfeer

Naast de technische uitdagingen waar Daan van geniet, waardeert hij ook de goede sfeer op de werf en de band met zijn collega’s. “Mijn collega’s staan me bij om me te helpen als dat nodig is. Door de vrijdagmiddagborrel op de zaak leer ik iedereen goed kennen, daardoor weet ik wat er speelt en wat er de afgelopen week allemaal in de rest van het bedrijf is gebeurd. Dit zorgt voor een betere band met mijn collega’s én mijn kennis van de machines blijft op peil. Bij De Heer land en water heerst een positieve mentaliteit: er is altijd wel een oplossing, dit geldt zowel zakelijk als persoonlijk, voor de machines maar ook voor de mensen!”

KOM JE BIJ ONS WERKEN?

We zijn altijd op zoek naar enthousiast en gedreven personeel.