“Intern opleiden is het mooist.”
30/05/2024

Om deskundige en gemotiveerde medewerkers te verwerven en te behouden, leiden wij onze medewerkers grotendeels zelf op. Jan Smit, Uitvoerder en Leermeester bij De Heer land en water, benadrukt het belang van motivatie en betrokkenheid bij studenten als Gerard. Bij De Heer land en water zijn volop mogelijkheden voor verkenning, waardoor iedereen de beste match kan vinden. “Het mooie is dat je bij De Heer land en water veel mogelijkheden hebt, ze kunnen goed ontdekken wat bij ze past.” Jan en Gerard delen hun verhaal over de begeleiding en ervaring als leermeester en leerling.

Achtergrond

Gerard woont op een boerderij in Vlist vlakbij de oude locatie in Polsbroek. Via zijn broer kwam hij bij De Heer land en water terecht. Hij is begonnen met werken op zaterdag en in de vakanties. “Na de middelbare school moest ik kiezen wat ik wilde gaan doen. Ik had het naar mijn zin bij De Heer land en water en heb gekeken naar een opleiding die hierbij aansluit.” Het werken met machines had zijn interesse en hij koos daarom voor de opleiding Machinist Grondverzet bij het SOMA College in Harderwijk.

Van opleiding tot baggerwerk

Ondertussen is Gerard geslaagd voor zijn opleiding en officieel machinist. Onder leiding van Jan Smit heeft hij zijn opdrachten succesvol kunnen afronden. Gerard doet het kraanwerk erg graag, het werk is zichtbaar en er is een fijne balans tussen alleen werken en samen met collega’s. “De begeleiding vanuit het bedrijf is prima. Ik kan altijd terecht met vragen. De opleiding is vooral gericht op beschoeiing en grondwerk. Dan leer je op hoogtes werken en dat komt binnen mijn werk goed van pas.”

Daarnaast heeft hij het baggerwerk in de praktijk aangeleerd. Jan deelt een verhaal over een project in de regio Rivierenland waar Gerard zijn vaardigheden van zijn beste kant liet zien. “De toezichthouder vroeg om ervaren machinisten en hield kritisch in de gaten hoe Gerard het deed. Of de sloot niet te diep werd uitgebaggerd en of het riet niet beschadigd raakte. Hij heeft dat toen super goed opgepakt.”

Na dit verhaal deelt Gerard zijn ervaring van dit moment. “Meestal wordt ik wel zenuwachtig als mensen op mijn vingers kijken. Maar ik werkte samen met Marien, we zijn goed op elkaar ingespeeld en het kwam helemaal goed.”

Jan benadrukt: “Hij heeft dat toen super goed opgepakt. Baggerwerk zit niet in de opleiding maar dat heeft hij in de praktijk geleerd. Dat is echt een specialisme.”

Goede begeleiding

Binnen de opleiding wordt ook aandacht besteed aan machineonderhoud, wat in de praktijk goed van pas komt. “Het voordeel is dat ik twee maanden werk en dan 2 weken op school theorieles krijg. Op deze manier kan ik langer op een project blijven. Als je één dag per week les hebt, is dat wel eens lastig voor een project. Dan moet je steeds voor één dag per week een andere machinist regelen. Iedereen weet waar hij aan toe is.”

Gerard ervaart de fijne begeleiding in de praktijk. Hij geeft aan dat hij altijd bij iemand terecht kan wanneer iets niet lekker loopt. “Alles wordt goed geregeld of besproken. We doen altijd even een gesprek voordat ik weer 2 weken naar school ga.” Ze evalueren dan of alle opdrachten goed zijn verlopen.

Het grote terrein van De Heer land en water is volgens Jan een luxe. “Wanneer Gerard een opdracht vanuit zijn opleiding niet binnen een project kan uitvoeren, plannen we een dag in om dit op eigen terrein te doen. Daarnaast kan er indien nodig ook tussendoor geoefend worden.”

Ervaring opdoen

“Het mooie aan het werken met verschillende machines is dat je veel ervaring opdoet. Ook kun je altijd wel een collega bellen die weet hoe iets werkt.” verteld Gerard. Hij heeft het op dit moment erg naar zijn zin en geniet van de diversiteit. Over zes maanden zou hij graag met een vaste machine aan de slag gaan, om de ervaringen die hij heeft opgedaan goed te kunnen toepassen. “Uit ervaring blijkt dat het beter is om met vaste machines te werken. Zo onderhoud je je machine beter en is het uiteindelijk ook beter voor de machine. Als je je machine goed kent, weet je gelijk wanneer een bepaald geluid niet klopt.” aldus Jan.

Beleving van een leermeester

“Ik heb al veel leerlingen begeleid. Gerard is erg gemotiveerd en trouw in het uitvoeren van zijn opdrachten. Dan loopt het gesmeerd. Het is wel eens moeilijk als de leerling zelf niet weet wat hij wil gaan doen.” aldus Jan Smit. “Ik vind het leuk om met jongeren te werken, vooral als ze gemotiveerd zijn. Intern opleiden is het mooist.” Gelukkig blijkt uit ervaring dat door de vele mogelijkheden binnen het bedrijf een leerling vaak op de goede plek terecht komt. “We hebben bijvoorbeeld een leerling gehad die in de buitendienst begon en uiteindelijk in de werkplaats is beland. Het is leuk als ze op een gegeven moment beseffen: Dit is wat ik leuk vind en daar ga ik voor.”

 

KOM JE BIJ ONS WERKEN?

We zijn altijd op zoek naar enthousiast en gedreven personeel.