De Heer land en water renoveert Singelpark: “Een groene oase voor Leiden”
14/03/2024

In een periode van april tot juni 2023 heeft De Heer land en water, in opdracht van de Gemeente Leiden, met succes een deel van het Singelpark gerenoveerd. Het project Verbinding Zijlpoort omvatte grondwerkzaamheden en de herinrichting van de groenvoorziening, waardoor het park weer uitnodigend is voor bezoekers. Loet Snaterse, Junior Uitvoerder bij De Heer land en water, gaf aan wat de uitdagingen waren bij de realisatie van het project.

Uniek stadspark met rijke geschiedenis

Sinds 1659 omringen singels het centrum van Leiden, vroeger onderdeel van de verdedigingslinie. Het Singelpark, ontstaan uit burgerinitiatieven en gemeentelijk beleid, biedt nu een groen toevluchtsoord en recreatieplek voor de inwoners. Het is een lang en mooi stadspark langs de Leidse singels, waar natuur, varen, spelen, wandelen en ontspanning samenkomen.

Werkzaamheden

Loet Snaterse geeft inzicht in de dagelijkse werkzaamheden en uitdagingen waarmee het team te maken had. “We werkten dagelijks met een team van vier of vijf werknemers aan het project Verbinding Zijlpoort. De oude grindondergrond werd vervangen door een nieuwe fundering om modderige omstandigheden na regenval te verminderen. Een 110 meter lange drainage met 33 drainagepijlers werd aangelegd om waterproblemen op te lossen. Daarover hebben we menggranulaat (een gebroken puingesteente) geplaatst en vervolgens een dunne laag lava dat werd afgewerkt met een gebonden verharding StabUp voor paden en parkeerterreinen. Vervolgens is de groenvoorziening in het hele gebied opnieuw ingericht, inclusief het plaatsen van plantenborders, boomspiegels met hekwerken en het aanleggen van trappen.”

Uitdagingen

“De grootste uitdaging was het ter plekke wassen van 11 kubieke meter grind, essentieel voor waterdoorlatendheid. Dit gebeurde met een beunbak en was tijds- en arbeidsintensief, maar we zijn trots dat het binnen de gestelde termijn is gelukt. Ook de aanvoer van materialen vormde een uitdaging in het drukke stadscentrum van Leiden. Transport door middel van vrachtverkeer was bijna niet mogelijk, omdat de infrastructuur hier niet op ingericht is. Wij hebben gekozen voor een samenwerking met het duurzame bedrijf: Circle Line Logistics. Dit is een innoverend transportbedrijf dat zich focust op het transporteren van goederen over binnenwateren. Wij losten onze materialen op de eerste overslagplaats. Zij vervoerden dit vervolgens naar de tweede overslagplaats welke aangesloten lag aan de werkomgeving. Vanuit daar konden wij het gelijk in het project verwerken.

“Een derde uitdaging was dat het park open moest blijven voor publiek tijdens de werkzaamheden. Dit vereiste constante afbakening van het werkgebied en zorgvuldige veiligheidsmaatregelen. Ondanks deze uitdagingen ben ik trots dat we als team een topprestatie hebben neergezet en het park hebben klaargemaakt voor de toekomst.”

Met de renovatie is het Singelpark niet alleen hersteld maar ook verbeterd. Het biedt nu een duurzame, toegankelijke en prachtige groene oase voor inwoners en bezoekers van Leiden.

KOM JE BIJ ONS WERKEN?

We zijn altijd op zoek naar enthousiast en gedreven personeel.